Linova & horsemencare: finse kookverf

In het Latijn betekent Lino olie (lijnolie) en Nova betekent nieuw en zo is LINOVA B.V. reeds vele jaren toonaangevende leverancier van duurzame Ambachtelijke & Ecologische verf. HorsemenCare (onderdeel van Inducoat B.V.)  is gebaseerd op de centaur – een fabeldier uit de Griekse mythologie, half mens en half paard – een unieke combinatie van mens en natuur. Linova en HorsemenCare hebben de handen ineengeslagen om een volledig natuurlijke houtbeschermingslijn op de Nederlandse markt te zetten: de Finse Kookverf.

Finse Kookverf is zeer traditioneel: Het bindmiddel wordt gevormd door zetmeelstijfsel van rogge- en tarwebloem met gekookte lijnolie. HorsemenCare heeft deze formule nog verder verduurzaamd, door toevoeging van natuurlijke wassen. Het levert volledig watergedragen verf,  die het houtwerk een ademende bescherming geven. Dus geen afsluitende deklaag, maar helemaal open, die prachtig mat is.

Deze Finse Kookverf is in diverse karakteristiek Scandinavische kleuren te krijgen. Deze unieke kookverfkleuren ontstaan door toepassing van aard- en minerale pigmenten in het kookproces, waarbij lijnolie en zetmeelstijfsel van rogge- en tarwebloem worden gekookt. Deze pigmenten zijn oker, titaanwit en andere aardpigmenten en geven naast de matheid een prachtige diepte.

Het product is gemakkelijk aan te brengen en meestal is 1 laag voldoende.  Zowel geschikt voor binnen- als buiten. Denk bijvoorbeeld aan lemen wandafwerking binnen. Buiten wordt de Finse Kookverf toegepast op fijnbezaagd hout zoals gevels, schuttingen en pergola’s. kraakmat en meestal in 1 laag dekkend.

Finse Kookverf is geschikt voor zowel onbehandeld als preventief geconserveerd, ruw hout. Nieuw hout pas schilderen nadat het oppervlak 1 à 2 jaar in de buitenlucht heeft kunnen uitdrogen. Niet geschikt voor gladgeschaafd hout of oppervlakken behandeld met primers, olieverf, oude latex of alkyd-verflagen. Geïmpregneerd hout minimaal 2 jaar laten uitdrogen.

De onderhoudscyclus wordt veel duurzamer – er is geen sprake van bladderen en/of schilferingen. De specifieke HorsemenCare wastechnologie geeft vervolgens ook nog eens een hoge UV-weerstand en waterafstotendheid. Uniek.